بسم الله النّور
ماه رمضان ماه عاشقی است ماه دلباختگی است شهر الله است؛ هم محبوب در اوج جلوهگری است و هم بنده در اوج نیاز.
ماهی دردانه و یکدانه با ویژگیهائی منحصر به فرد است و درخواستهایش خاصِ خاص، ماهی است بی مثل و بیمانند، فیوضات و خیرات این ماه شبیه هیچ ماهی نیست آنچه از عرش برای بندگان نازل می شود بینظیر و تک است.
پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: پنج چیز به امت من در ماه رمضان داده شده که به امت هیچ پیامبری عطا نشده. یکی از آن موارد این است:
« فَإِذَا کَانَ أَوَّلُ لَیْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ نَظَرَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَیْهِمْ وَ مَنْ نَظَرَ اللَّهُ إِلَیْهِ لَمْ یُعَذِّبْهُ أَبَداً » « یکم در شب اول ماه رمضان خداوند به آنها نظر لطف کند و هر کس مورد نظر لطف خدا شد هرگز او را عذاب نکند. »
در اولین شب رمضان بنده مورد توجه خاص حق قرار میگیرد و همین توجه خاص قیامت او را تضمین میکند در اولین شب ماه بر صائم معلوم میگردد که آیا در شمار امت پیامبر (ص) قرار دارد و یا از شمار آنان خارج است. هر کس در این شمار، شمارش شود عذاب از او برداشته میشود و مانع ورودش به بهشت مرتفع میشود.
« أَمَّا الثَّانِیَةُ فَإِنَّ خَلُوفَ أَفْوَاهِهِمْ حِینَ یُمْسُونَ عِنْدَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَطْیَبُ مِنْ رِیحِ الْمِسْکِ» « دوم در شامگاه بوى دهانشان نزد خدا از بوى مشک پاکیزهتر باشد، »
بوی دهان روزهدار معطرتر از هر عطری و خوش بوتر از هر بویی است، زیرا صائم صبح تا شب خود را عندالله سپری میکند و ذکرش ذکر الله میشود، لسانش لسان الله و لسان الله برتر از هر لسانی است و عطرش خوشبوتر از هر مشک وعنبری است.
« وَ أَمَّا الثَّالِثَةُ فَإِنَّ الْمَلَائِکَةَ یَسْتَغْفِرُونَ لَهُمْ فِی لَیْلِهِمْ وَ نَهَارِهِمْ » « سوم فرشتگان در شبانهروز براى آنها آمرزش خواهند..»
هر کس در زندگی شخصیاش صحنههایی دارد که نیروهای غیبی به یاری و کمکش میآیند و برایش استغفار میکنند مثلاً زمان قرائت حدیث کساء و یا لیالی القدر و ... شب نیمه شعبان و ... از این زمانهاست؛ امّا هر یک از این زمانها مشروط به قید و شرطهای منحصر به خود است در حالی که امداد رسانی ملائکه در رمضان فارغ از هر قید و شرطی است آنان بدون هیچ قیدی رمضان را در خدمت صائم قرار میگیرند و شبانه روز برای او طلب مغفرت میکنند. در رمضان نیروهای نامرئی بدون قید زمان در خدمت امت پیامبرند.
« وَ أَمَّا الرَّابِعَةُ فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَأْمُرُ جَنَّتَهُ أَنِ اسْتَغْفِرِی وَ تَزَیَّنِی لِعِبَادِی » « چهارم خدا به بهشت دستور دهد که آمرزش بخواه براى بندگانم و خود را براى آنها آراسته کن تا رنج و آزار دنیا از آنها برود و وارد ببهشت من و پذیرائى گرم من گردند. »
به مجرد فرا رسیدن ماه رمضان خدای سبحان به بهشت دستور میدهد تو برای عباد من استغفار کن و خودت را برای آنان آراسته نما. بهشت مملو از آراستگی است امّا آراستگیِ رمضان آراستگی خاصی است که بهشت در این ماه به آن مأمور میشود این قسمت از روایت را در کنار این قسمت از آیه قرار میدهیم که قرآن میفرماید: « وَ أُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقین » [1]« (در آن روز،) بهشت براى پرهیزکاران نزدیک مىشود، » بهشت خود را برای صائم خالص آماده میکند.
« وَ أَمَّا الْخَامِسَةُ فَإِذَا کَانَ آخِرُ لَیْلَةٍ غَفَرَ لَهُمْ جَمِیعاً » « پنجم آنکه در شب آخر ماه همه گناهانشان آمرزیده شود، مردى عرض کرد در شب قدر یا رسول اللَّه؟ فرمود نمیدانى که کارگران چون کار خود را تمام کردند مزدشان را دریافت کنند؟»
ویژگی پنجمی که در مورد ماه رمضان به امت پیامبر (ص) عطا شده ، این است خداوند در پایان این ماه اجر صائم را عطا میکند؛ آخر، میتواند آخر هر شب باشد از آن رو که هر طلوع تولد دوبارهای است و هر خواب مرگ جدیدی، از کرامت خدای کریم به دور است که اجر بندگان را به پایان ماه رمضان موکول دارد بلکه در پایان هر روز اجر جداگانه و پاداش خاصی به آنان عطا میکند.
از روایت استنباط میشود سایر امم رمضان داشتهاند امّا رمضان آنان فاقد این پنج ویژگی بوده و این امتیازات فقط به امت پیامبر (ص) داده شده است.
ان شاءاله که رمضانِ عاشقی داشته باشید....
التماس دعا....